Към Bard.bg
Живот в светлината (Дийпак Чопра)

Живот в светлината

Дийпак Чопра
Откъс

ЧАСТ I

от Дийпак Чопра

 

Общ преглед

ЦАРСКА ЙОГА

И СВЕТЛИНАТА НА ЖИВОТА

Каквото и да предприемате за подобряване на живота си, Царската Йога ще ви донесе повече от всичко онова, което желаете.

Това първо изречение съдържа същността на тази книга – огромно обещание, което не е само въпрос на вяра. Векове наред в Индия един път към осъществяването на желаното доказано води до сполука. На санскрит той се нарича „Раджа Йога“. Раджа означава „царски“, „царствен“ или просто „най-висшият“. „Царска Йога“ е великолепен начин да се изрази нейната същност. Целта ми е да ви покажа защо и как пътят на Царската Йога е най-висшата и най-важната от всички традиции в Йога, като обясня всичко с думи, приложими спрямо съвременните хора и всекидневния живот. Доколкото знам, тази цел е уникална – никога не съм попадал на друга книга, която да я е постигнала.

Говорим за лична трансформация, която надхвърля всякакъв начин на живот, който бихте могли да изберете, всеки подход към доброто физическо и психическо здраве и изцелението, всяка вяра или религия. Царската Йога е универсална и всеобхватна.

В самото начало има нужда да доизясним частта „йога“ в „Царска Йога“. Принципно санскритската дума „йога“ означава да се свържем, съчетаем или обединим (древните корени на английската дума yoke – впрягам в ярем; свързвам в брак – могат да бъдат пряко проследени тук). В моята част от книгата (Част I), когато говоря за Йога, аз имам предвид цялостната система на Йога, а именно обединението на всички аспекти на живота – физически, емоционален и духовен. Само една част от цялостната система на Йога съдържа упражненията, които хората изучават в курсовете по йога (тази част с упражненията аз ще изписвам с малка начална буква, а системата на Йога – с главна). Често наричат системата „Йога философия“, но този израз ограничава цялостната представа за нея. Царската Йога не изключва нито един от аспектите на съществуването. Всеки е свикнал да разделя живота на обособени части: разум, тяло, емоции, работа, семейство, отношения и т.н. Това разделение е удобно, разбира се. Преживявания като отиването на лекар, на фитнес или на курс по йога могат да бъдат поставени в отделението с етикет „тяло“. Отглеждането на дете, заминаването на семейна почивка и плановете за пенсия могат да намерят място в отделението с етикет „семейство“. Колкото и естествено да ни се струва подобно разделение на живота, този вид категоризация създава проблем, свеждащ се до самия център на съществуването.

Царската Йога твърди, че тези отделения са лъжливи по отношение на цялостността на живота. Съществуват скрити възможности, до които никога няма да достигнете, интензивност на осъществяването, която никога няма да изживеете, когато животът ви е разпределен в отделни парчета като хляб, акуратно нарязан на филии. Представете си как извършвате определени ритуали и следвате дадени навици от всекидневието – ставате от сън, закусвате, отивате на работа, обаждате се на приятели, вършите разни неща със семейството си и т.н. Отделете няколко мига, за да си представите някои конкретни начини, които биха могли да направят деня ви по-удовлетворителен. Може би приятел ви съобщава добра новина, вие завършвате работен проект или гледате как детето ви или брачният ви партньор ви се усмихва и усещате прилив на обич.

Ако върнете назад тези преживявания и ги прецените през призмата на Йога, на повърхността всяко събитие би могло да изглежда еднакво. Но ако практикувате Царска Йога, вътрешното преживяване се преобразява: вие откривате, че живеете в светлината. Въздействието е всеобхватно, защото щом има живот, то трябва да има и светлина.

Какво е светлината? За някои това е неясен духовен термин, загатващ за религия. Християните може да се сетят за израза „Нито запалят светило и го турят под крина“1 или пък за заявлението на Исус пред учениците му „Вие сте светлината на света“.2 В равинската традиция на юдаизма божественото присъствие е Шехина – то внася Божията светлина в света, когато проникне в благочестив или свят човек.3 В много традиции ангелоподобните същества са създания на светлината, а светците (физически или символично) излъчват чиста бяла светлина.

Царската Йога надхвърля тези религиозни конотации, а същевременно прегръща по-дълбокото им значение. „Светлината“ представлява пълна осъзнатост – тя е космическото съзнание, което създава и поддържа вселената и всичко в нея. Казано на практика, смисълът на живеенето в светлината е да се живее съзнателно, а върховната цел в живота е да живеете само в светлината, след като сте отхвърлили всяка форма на невежество, болка и страдание.

КЪДЕ Е ВАШАТА СВЕТЛИНА?

След като сте прочели книгата дотук, може да сте настроени или скептично, или вдъхновено. Усещането за нещо толкова всеобхватно като Царската Йога най-малкото е странно. Не излагам тези концепции от гледната точка на напълно вярващ, защото визията на традицията на Йога не представлява система от вярвания. Тя е изградена върху опита, който вече всеки има. Вие вече живеете в светлината – просто не живеете там през цялото време. Мнозина са изживявали щастие, радост, а понякога дори и пълно блаженство. Но и обратното също е вярно – съществуват мрачни преживявания, които носят объркване, болка и страдания. При все това светлината на живота винаги е с вас, защото светлината е самата ви природа, истинският ви аз.

Царската Йога е уникална, защото се стреми да направи ежедневието идеално. Съществува безкрайно блаженство и то е началната точка, намираща се в истинския ви аз. Винаги когато изживявате някакво по-малко блаженство или никакво блаженство, или истински болки и страдания, се променя само едно – доколко близо сте до светлината. Тази концепция определя цялата система на Йога, колкото и да са сложни нейните традиции в Индия. Съществуват буквално хиляди коментари на Йога и тяхната сложност може да бъде умопомрачителна. Но ние можем да я превъзмогнем, като се съсредоточим само върху едно: живота в светлината.

Жизненоважно е да разберем какво представлява идеалният живот според Царската Йога. Онова, което прави нейния подход толкова естествен, е, че нищо, постигнато чрез Царска Йога, не е митично или сякаш дошло от друг свят. Този аз, който притежавате днес, дължи най-ценните си преживявания на истинския ви аз, който вече е цялостен и съвършен.

Идеалният живот:

даровете на Царската Йога

Съществуването става блажено. Усещате тялото си бодро и енергично; сърцето си – любящо и състрадателно; разума си – буден и жизнен; чувствате и лекота на съществуването.

Контролирате менталната си дейност; можете да генерирате мисли, чувства и импулси, които подлежат на еволюция. Вие сте този, който им придава смисъл, и поради това целият свят според вашите възприятия притежава смисъл.

Виждате ежедневието като осъзнат сън – невероятно ярък, ала илюзия. Можете да усъвършенствате съня, без да попадате в клопката му.

Радостта става единствената мяра за успех, защото тя е вашата природа по същество. Тя е началото и краят на всяко пътешествие.

Разбирате какво означава да преуспявате. Вкусвате разнообразието на живота, което привнася богатство във вашата разгръщаща се история.

Вие осъзнавате, че точката на пристигане винаги е „сега“. Не можете да се придвижите до мястото, където вече стоите – това е изживяването на вечността.

Осъзнавате, че нямате фиксирана идентичност. Вашата идентичност е уникална, но вечно развиваща се. Тя е вашата кармична история, но не е необходимо да бъдете ограничавани от нея.

Вие осъзнавате благодарността като най-разумен отклик на съществуванието. Безумие е да вярвате, че съществуванието е проблем.

Осъзнавате, че съществуванието е извънредно щедро и изобилно.

Благодатта се превръща във всекидневно преживяване. Тя се разкрива чрез идеалния начин, по който всеки опит се нагажда към всичко. Вместо кратки проблясъци на синхронизация, вие живеете в пълна синхронизация.

Преди да продължим по-нататък, искам да оцените своя опит от изживявания на светлината. Нищо не е по-важно от знанието доколко светлината е повлияла на живота ви. Оценете това сами, както следва, и ще започнете да опознавате себе си по-добре от повечето хора.

Десет начина да пребивавате

в светлината

Йога ви моли да се отъждествявате изцяло със светлината, което не се случва изведнъж. В началото вие зървате светлината в паметните преживявания. Всеки ги е имал в един или друг момент. Списъкът на следващите страници включва най-важните видове преживявания.

За да оцените къде се намирате сега, погледнете всяко твърдение и оградете с кръгче отговора, който важи за вас. Моментът на преживяването не е критично важен – някои може да са съвсем скорошни, други много отдавнашни. Смисълът е да разпознаете мигове на по-силни преживявания. Няма правилна или грешна реакция. Просто оценете опита си възможно най-обективно. При съмнение изберете отговора, който първи ви идва наум.

1. Преживявал съм щастие. (Примери: върховно изживяване на бодро, енергично тяло; на любящо и състрадателно сърце; на буден и жизнен ум; на лекота на съществуването.)

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

2. Чувствам, че владея менталния си опит – мога да имам положителни, съзидателни мисли, когато поискам.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

3. Животът може да ми се струва сън, в който има нещо скрито от погледа – то е много истинско и все пак тайнствено.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

4. Преценявам живота си много повече по равнището на моето щастие и радост, отколкото по материалния ми успех.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

5. Посрещам радушно широко разнообразие от преживявания – те истински обогатяват живота ми.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

6. Живея в настоящия момент, без да изживявам отново миналото или да очаквам бъдещето.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

7. Изживявам себе си „в движение“ и лесно се приспособявам към нови ситуации.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

 

8. Изпитвам благодарност.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

9. Възприемам живота като изобилен и предлагащ неизказани възможности за осъществяване.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

10. Преживявам многозначителни съвпадения – те ми казват, че за всичко си има причина то да се случи.

Никога

Рядко

Понякога

Често

Не знам

ОЦЕНКА НА ОТГОВОРИТЕ ВИ

Смисълът на този въпросник е да видите себе си според качеството на вътрешния си живот. Онова, което свързва заедно тези десет преживявания, е пребиваването в светлината. Ако имате богат вътрешен живот, вероятно за повече от половината въпроси ще отбележите отговор „Често“. От друга страна, ако често сте отговаряли „Никога“ или „Рядко“, то вашият вътрешен живот не е удовлетворителен. Светлината е била затулена или затъмнена. Повечето хора ще попаднат някъде между светлината и мрака. Те осъзнават вътрешния си живот, но не се обръщат към него като към велик източник на осъществяване.

За повечето от нас положителните преживявания идват и си отиват, когато пожелаят – ние почти нямаме контрол над тях. Страховете, съжаленията и болезнените спомени като че имат свой собствен живот. Йога ни учи да променим това положение чрез следните стъпки, които с развоя на книгата ще се превърнат във ваша втора природа.

Вие обръщате повече внимание на случващото се вътре във вас.

Вие забелязвате всяко преживяване, свързано с пребиваване в светлината.

Вие цените вашия опит.

Вие започвате да се съсредоточавате все повече върху светлината, да я увеличавате във вашия живот.

Животът в светлината е най-естественият начин да живеете. По-лесно е да живеете по-съзнателно, отколкото да продължите да преживявате неща неосъзнато, подтиквани от навика, рутината, старото обучение и отричането. Навикът за по-голяма съзнателност ще възникне без усилия, без мъки и неудобства, ако помните, че най-хубавите преживявания във вашия живот показват, че вие през цялото време сте живели в светлината, докато сте се борили да стигнете дотам.

ТРИЙСЕТ ДНИ ЦАРСКА ЙОГА

Животът в светлината може да започне по всяко време, когато си изберете. Принципите, на които Царската Йога учи, не са трудни за научаване, и през следващите трийсет дни ние можем да покрием всички главни области, които трябва да разберете. Традиционно тези области се наричат осемте главни клона, или ащанги, на Йога. Ние ще ги смятаме за осем етапа на трансформация.

Ето как изглежда картата на пътешествието. Нашето трийсетдневно пътешествие е разделено на шест седмици и всяка седмица ви дава пет дни участие – почивните ви дни са свободни, за да разсъждавате върху всичко научено и да го попивате.

Аз давам традиционните санскритски имена на осемте главни клона, но няма нужда да ги запомняте наизуст. Важна е темата на всяка седмица, като започваме със Социална интелигентност през Седмица 1, Емоционална интелигентност през Седмица 2 и т.н. Животът в светлината включва пробуждане на осъзнатостта, пласт след пласт, докато достигнете до своя източник, истинския аз – а той е светлината на чистата осъзнатост.

Ето я и цялата програма в един поглед.

 

СЕДМИЦА 1: СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

(Стадий на трансформацията – Яма)

През първата седмица вие се научавате да намирате светлината в социалния си свят, състоящ се от семейството, работата и отношенията. Царската Йога го смята за външната черупка на вашето съществуване. Вие преминавате през него със собствените си навици, ритуали, харесване и неприязън. Личността ви е вашата идентичност, която се е изградила чрез вложенията и натиска от страна на обществото. Като привнасяте светлина и лекота в своя социален аз, вие подготвяте пътя към следващите етапи на пътешествието.

 

СЕДМИЦА 2: ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

(Стадий на трансформацията – Нияма)

През втората седмица вие се научавате да привнасяте светлина и лекота в емоционалния си живот. Царската Йога смята този етап за по-личен от външната, или социалната сфера, ала все още сте ангажирани с другите и с вашите чувства към тях. Когато тези чувства бъдат пречистени или изнесени на светло, вие вече не зависите от другите и те не предизвикват негативни емоции у вас. Изживяването на себе си като жертва и взаимозависимостта вече не са някогашните клопки.

 

СЕДМИЦА 3: ПРИВНАСЯНЕ НА СВЕТЛИНАТА

ВЪВ ВАШЕТО ТЯЛО

(Стадий на трансформацията – Асана)

През третата седмица вие се научавате да прилагате съзнателност към своето тяло, като привнасяте светлина и лекота в начина, по който го усещате. Йога смята тялото за проводник на осъзнатостта. Също както корабът ви прекарва през океана, и вашето тяло ви прекарва през океана от опит. Всички вече са поели на това пътуване. Но на едно по-фино ниво вашето тяло ви води към цялостност и към истинския ви аз. Царската Йога ви учи да цените този аспект, който обединява тяло и съзнание във взаимовръзка, в тялосъзнание.

 

СЕДМИЦА 4: ЖИЗНЕНА ЕНЕРГИЯ

(Стадий на трансформация – Пранаяма)

През четвъртата седмица вие се научавате да свързвате своето дишане с всяко състояние на тялосъзнанието. Царската Йога смята дишането за носителя на жизнената енергия. Тази енергия съживява клетките и органите ви и привнася жизненост в мислите и настроенията ви. На фино ниво вдишването и издишването са мостът между цялото мироздание „там, навън“ и всяко преживяване „тук, вътре“.

 

СЕДМИЦА 5: ПРЕБИВАВАНЕ В СВЕТЛИНАТА

(Стадий на трансформация – Пратяхара)

През петата седмица вие се научавате да превръщате светлината в своя база, като вече не влизате и излизате от нея, а винаги пребивавате в нея. Царската Йога смята това за най-важната трансформация – тя е като второ раждане. Открива се ново съществувание. Щом осъзнаете, че мястото ви е в светлината, вие вече приемате без съмнение, че да бъдете напълно цялостни и изцелени е ваше право по рождение.

 

СЕДМИЦА 6: СИЛАТА НА ВНИМАНИЕТО

(Стадии на трансформацията – Дхарана, Дхяна, Самадхи)

През шестата седмица последните три главни клона се комбинират, защото служат на една и съща тема: силата на вниманието. Като просто обръщате внимание на всяка мисъл, импулс, желание или цел, вие предизвиквате осъществяването им. Царската Йога смята, че знанието е сила и колкото по-дълбоки са познанията ви за съзнанието и за неговия начин на действие, толкова повече власт притежавате. Но това не е познание в смисъл информация или образование. Това е вътрешно познание, което не зависи от нищо друго, освен от живота в светлината. Разкрива се творческата сила на съзнанието.

Ако желаете, можете да минете направо към Седмица 1 на пътешествието, чиято тема е социалната интелигентност. Но бих искал да се изкажа малко по-разширено по въпроса с какво Йога се отличава като уникален метод за самотрансформация.

„ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ – ПРОМЕНИ СВЕТА“

Царската Йога действа – това е доказано през вековете, и причината тя да действа е радикална. Всъщност основният принцип на цялата система на Йога е толкова революционен, че изглежда твърде невероятно някой да се стреми към него.

Принципът е просто следният: светът, в който ние мислим, че живеем, е нереален. Като герои от филм или книга ние изживяваме едно измислено съществуване. Тъй като е нереален, този приеман от нас свят причинява всевъзможни проблеми и страдания.

За да се завърнете към истинския си аз, трябва да разберете на първо място как сте се отделили от него или сте се изгубили. Йога обвинява за това врити – санскритска дума, която буквално означава „водовъртежи“, но в Йога се използва като описание на всяка форма на душевен смут. Най-почитаният текст в Йога е „Йога сутра“ на Патанджали – текст, съдържащ 195 афоризма (сутри), които по авторитетен начин очертават целия обсег на Йога, теоретичен и практически. Никое учение не е по-важно от отнасящото се до врити, което се появява в самото начало на книгата.

Ето трите начални сутри.

Сега започва изложението на йога.

Йога е прекратяването, или уталожването, на видоизмененията на съзнанието (врити).

Тогава притежаващият познание се утвърждава в собствената си фундаментална природа.

Това е съвсем накратко цялото ни пътешествие. Когато съзнанието изпадне в спокойно състояние, свободно от всякакъв вид ментална дейност (врити), се разкрива азът. Това е прекият път към идеалния живот. Радикалната част, която е доста експлозивна, е вложена в думата врити, защото според Йога всеки от средните етапи между вас и вашия източник е само видоизменение на съзнанието. Целият набор от пречки, създадени от съзнанието, е известен като майя, най-общо превеждано като „илюзия“ – но тя включва и отвличане на вниманието, заблуди, погрешни мисли и убеждения, и всички те ни пречат да изживяваме истинския си аз.

Дали това е убедителен начин да възприемате живота си? Неопровержимо е, че съзнанието създава страдание. Списъкът с човешки тегоби – война, престъпност, страх, депресия, самота, самоубийство – е дълъг и не принадлежи на никое друго живо същество. Точно нереалността на света спира всички. „Излез пред някой автобус – присмиват се скептиците – и тогава ми говори колко нереално е всичко.“

Може би си мислите, че няма възможен отговор на това предизвикателство. Всъщност има и ние ще стигнем до него. Йога не сочи илюзия, която ще изчезне сред облак дим. Автобусите, планините, облаците, градовете и всички други материални неща имат своето място, какъвто и да е вашият мироглед. Нереалността, за която говори Йога, е по-дълбока. Тя е фалшивата основа, подкопаваща всичко, което се опитвате да построите върху нея – все едно строите небостъргач върху пясък. Без значение колко красив, сложен и архитектурно съвършен е небостъргачът, изграждането му върху пясъчна основа е гаранция, че той ще се срути.

Ние имаме нужда от Йога, ако искаме да градим живота си върху сигурна основа, защото в противен случай най-накрая ще платим цената – болка и страдания. Ако искате да обосновете живота си върху реалност, а не върху илюзия, Йога посочва здравата основа на съществуването – съзнателността. Няма нищо по-основно от нея.

„Истинската“ реалност е съзнателността. Тази истина ни дава надеждна начална точка за трансформация. След това имаме нужда от мотивацията, която да събуди у нас желанието да се движим напред. Осигурява ни я друга радикална идея: промени себе си и ще промениш света. Вие сте единственият осъществител на промяната, който действително има значение. Как създавате всяка една промяна? Чрез придобиване на повече познания. Пътешествието, което ни отвежда по-надълбоко в реалността, си струва да се предприеме дори само защото колкото по-информирани сте, толкова повече неща можете да промените – не само света, но и своите тяло, разум, емоции, убеждения, навици, всъщност всичко, за което се сещате.

Йога е толкова радикална, че преобръща всичко, което ние с вас сме приели още от детството си. Година след година ние пъшкаме, като се основаваме на напълно кухи убеждения и предположения. Някои убеждения са по-важни от други. Те са известни като „основни убеждения“, а когато основните ви убеждения са неверни заблуди, винаги ви се готвят неприятности – ако не днес, то някога в тревожното бъдеще. За да ги изясня по-добре, ще изредя основните убеждения, които всички ние приемаме лично.

 

ФАЛШИВИ ОСНОВНИ УБЕЖДЕНИЯ

Аз всъщност не съм важен. Аз съм малък, обикновен и незначителен.

Аз не заслужавам повече любов. В душата си вероятно съм отблъскващ.

Животът не е бил справедлив към мен. Така е, защото животът е несправедлив.

Ако аз не си гледам интереса, то никого друг няма да го е грижа за него.

Има толкова много от какво да се бои човек на този свят. Самозащитата е много важна.

Ако покажа на някого, че съм уязвим, то той ще се възползва от това. Трябва да изглеждам силен и независим.

Силите на Природата са всемогъщи. Ще е чист късмет, ако не ме сполети някое природно бедствие.

Вселената е огромна, студена, празна бездна. Земята и всички на нея са по-малки и от прашинка, продукт на случайни събития, водещи началото си чак от Големия взрив.

Тези убеждения подкопават живота на всички. Набиват ни ги много рано в главите и те са потънали така дълбоко в нашето усещане за своя аз, че едва ли заслужават втори поглед.

Ако приемете нереалността, отхвърляна от Йога, то основните ви убеждения ще изглеждат напълно логични. Огледайте се около вас или се вслушайте в денонощния цикъл на новините. Не е ли несправедлив животът? Не заслужава ли всеки от нас само ограничено количество любов? Не е ли Земята прашинка, плаваща сред пуста и студена бездна?

Както ще видите в хода на следващите трийсет дни, Царската Йога поддържа идеален живот, основаващ се върху нов набор от основни убеждения. Те са буквалната противоположност на фалшивите основни убеждения, според които ние всички сме живели погрешно.

 

ИСТИНСКИ ОСНОВНИ УБЕЖДЕНИЯ

Вашето съществуване се основава върху безкрайно поле на съзнателност. Тя е вашият източник.

Вашият истински аз има достъп до безкрайни възможности.

В своя източник вие сте свързани с безкрайна любов и блаженство.

Истинският ви аз е неподатлив на страха, депресията, остаряването и смъртта.

Вие винаги сте в пълна безопасност. Няма за какво да се безпокоите.

Няма нужда да представяте образ на сила и независимост. Не е нужно да представяте никакъв образ.

Земята и всичко на нея имат уникално място в гоблена на реалността, изтъкаван от космическото съзнание.

Когато хората прочитат тези твърдения за идеален живот, те незабавно ги приемат чисто и просто за чужди вярвания, като вярванията в основата на организираната религия. Мнозина биха казали, че целият въпрос за духовността се основава само на вярата. Невъзможно е да приемеш християнството, освен ако не утвърждаваш божествеността на възкръсналия Исус – или поне така заявява свети Павел в писмата си до ранните църкви. Невъзможно е да приемеш будизма, освен ако не утвърждаваш просветлението на Буда и съществуването на нирвана. По същия начин, за да приемете Йога, вие трябва да утвърдите собственото си безкрайно местоположение в мирозданието. От гледна точка на ежедневието това сякаш е трудно за преглъщане.

Но нищо в идеалния живот не е вярване, сродно на религиозните вярвания. Залогът тук е реалността. Вярванията се отнасят до вашите чувства към реалността. Йога заявява като факт, че всяко човешко същество е вградено в поле от безкраен потенциал. Като натикваме безкрайния си потенциал в малки и управляеми отделения, ние сме виновни само в това, че сме сред преобладаващата част от човешките същества. Но Йога не се вълнува от преобладаващото, нито от това как сте живели в миналото. Според мирогледа на Йога безкрайното винаги е с нас; всъщност то е нашият източник. Нищо от онова, което вършим, за да натикаме живота си в управляем размер, няма ни най-малко въздействие върху реалността, а най-висшата реалност в крайна сметка е смисълът на Царската Йога.

 

СЕДМИЦА 1

СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

(Клон на Йога – Яма)

ТАЗИ ЧАСТ ОТ ПЪТЕШЕСТВИЕТО

Царската Йога започва с подобряването на социалния живот, който водите. Взаимодействията ви с другите отразяват много неща от вас. Вътрешни сили стават видими и точно тези вътрешни сили диктуват какво се случва с вашия социален аз, аза, който показвате на света.

Много малко хора поглеждат дадените им от живота отражения и виждат онова, което им се иска. Дори и най-близките не ни откликват, без да добавят свой собствен уклон (собствените им мнения, очаквания и убеждения) към думите или действията ни. Ще започнем пътешествието из Царската Йога с разплитане на смесените отражения, които нашият социален аз създава, защото това е единственият начин да променим как установяваме връзка с другите и как те откликват. Ние имаме избор: нашият социален аз може да сияе от светлина и лекота или просто да бъде външна черупка, създадена, за да обслужва нашето его и да полира представата ни за себе си.

Казано накратко, Седмица 1 се отнася до историята, която изживяваме, и как да създадем по-добра история – такава, която отразява равнищата на аза, по-близки до нашия източник.

ПОНЕДЕЛНИК

НАДГРАЖДАНЕ НА ВАШАТА ИСТОРИЯ

Започнете с мълчаливо повторение

на днешната тема:

Аз създавам обкръжаващия ме мир.

Аз създавам обкръжаващия ме мир.

Ако житейската ви история досега е била съвършена, то няма нужда да се обръщате към Йога, за да подобрявате съвършенството. Личната история на всеки е изградена от светлина и сянка. Ние се защитаваме от болката и това ни кара да се боим от бъдещето, както и от миналото, което ни припомня болезнени моменти. Върху самоналожените ограничения се съсредоточава първият клон на Йога, наречен от Патанджали яма, често превеждано като „ напътствия“ или „правила за поведение“.

Бележка: мимоходом ще правя отпратки към Патанджали и неговия основен труд „Йога сутра“, но помнете, че традиционната терминология не е от критична важност – от критична важност са само резултатите.

Когато осъзнавате самоналожените си ограничения, вие можете да надградите своята история. Докато напредвате в Царската Йога, клон след клон, ще дойде моментът, когато всички приети от вас истории ще се стопят. Вярно е обаче и че не можете да намерите светлината, когато самият вие сте този, който я затулва – точно това правят нещастните истории.

Да се наслаждавате на една надградена история е по-лесно – поради което е по-лесно и да избягате от нея, когато му дойде времето. Това не е мистично твърдение. Ако имате щастливо детство, много по-лесно е да го оставите зад гърба си, отколкото едно нещастно детство, което постоянно се завръща, за да сложи пречка пред бъдещото щастие.

Всяка духовна традиция описва „праведния живот“ като важна цел и Йога е съгласна с това. Яма обаче не представлява поредица от етични учения. „Праведен живот“ в Йога означава „привнасяне на светлината на осъзнаването с цел намаляване броя на нещата, които пречат на осъществяването“. Петте яма, пригодени към съвременността, са най-важните ключове към праведния живот.

1. Отнасяйте се към всички с мир и ненасилие.

2. Действайте и говорете според собствената си истина.

3. Действайте безкористно, без завист, алчност или ламтеж.

4. Излъчвайте присъствие на чистота и невинност.

5. Действайте, разчитайки на себе си, без да се впивате в другите, нито да създавате зависимост у тях.

Днес ще се занимаем с първата яма, която изисква от вас да живеете в мир с другите. Целта е поддържане на мирни отношения с всички. Това е първото и най-основно надграждане на вашата история.

Призивът на Йога за ненасилие често е разбиран погрешно, защото хората смятат, че не са духовни, освен ако не са обзети от ведрост и покой, непостижими за разбиране. С това очакване наум те търпеливо сдържат гнева си, дори и когато той е оправдан, преструват се, че са по-спокойни, отколкото са в действителност, и се чувстват виновни, задето влизат в спорове и конфликти.

Вътрешният покой е чудесно състояние, но нека изясним: нашето пътешествие още не е стигнало дотам. Първият клон на Йога се отнася до социалната тактика – използването на вашата социална интелигентност за привнасяне на повече светлина и лекота в изживяваната понастоящем от вас история.

Тактиката за създаване на спокоен живот е на разположение на всеки и тя е следната:

ПРАКТИКИТЕ НА ПОКОЯ

Не създавайте стрес за себе си и за другите.

Търсете зони на съгласие вместо зони на раздор.

Поемете отговорността за собствените си гняв и негодувание. Не си ги изкарвайте на другите.

Откажете се от навика да обвинявате другите.

Осъзнайте собствения си импулс да съдите, критикувате и да се обиждате. Не се поддавайте на този импулс при всяка възможност.

Дистанцирайте се от враждебни хора и враждебни ситуации.

Ако възприемете тези практики, вие няма да водите живот на светец. Но ще успеете в праведния живот, което на този етап е огромна крачка във вашето развитие.

Упражнение

Отделете време, за да разгледате гореизброените практики на покоя, и честно се запитайте доколко добре ги прилагате. Социалната интелигентност е умение и като всички умения, тя може да се научи. Научаването не става наведнъж, а на части, затова вземете една отделна стратегия от списъка и задайте своя собствена траектория на изучаването. Добре е да започнете с гнева, защото заедно със страха той е една от двете основни негативни емоции.

Яма изисква от вас да носите отговорност за своя гняв, а не да го препредавате, да си го изкарвате на нищо неподозиращите или да го насочите към някой друг като вина. За да използвате практически тази яма, започнете да следвате правилната тактика.

Когато усещате, че се ядосвате, моля, спрете се при първия признак, че ще си изпуснете нервите.

Почувствайте импулса.

Останете само за момент в своята осъзнатост.

Да поспрете, за да осъзнаете, е могъщ начин да обезвредите всякакво саморазрушително поведение. Ако и след паузата вашият гняв излезе навън, вие все пак сте поставили начало. Когато сте по-спокойни, запитайте се дали избухването ви е подобрило положението. Ако ясно виждате, че не е (а то вероятно го е влошило), вие сте направили още една крачка към вътрешното осъзнаване.

Йога учи, че всякакво ваше поведение подлежи на вашия контрол. Ако искате практиките на покоя да поставят покоя под ваш контрол, следвайте двете споменати от мен стъпки за гнева. А именно, поспрете се, когато се окаже, че не се държите спокойно. А после, ако не успеете да овладеете това поведение, поспрете и се запитайте дали сте подобрили положението, или сте го влошили.

Макар че аз ще разкривам Йога седмица след седмица, нейните учения са за цял живот. Практиките на покоя сполучват. Те със сигурност ще надградят вашата история. Не оказвайте натиск върху себе си, за да ги приемете. Просто ги направете част от своята осъзнатост, докато вашата социална интелигентност нараства.

ВТОРНИК

ИЗЖИВЯВАНЕ НА ВАШАТА ИСТИНА

Започнете с мълчаливо повторение

на днешната тема:

Доверявам се на истината, за да ми покаже пътя.

Доверявам се на истината, за да ми покаже пътя.

Втората яма се отнася до думите и действията въз основа на нашата собствена истина. Социалният аз умее много добре да преиначава истината. Мнозина от нас са прилагали принципа „съгласявай се, за да се разберете“, който ни е научил да не казваме каквото мислим. Боим се от отмъщение, ако кажем на определени хора болезнената истина за техните недостатъци. Свиваме се при мисълта, че някой друг ще ни смути или унижи, като изобличи собствените ни недъзи. Втората яма се обръща към обърканата връзка, която всички ние имаме с истината.

Проблемът започва от разликата между двата вида истина – относителната и абсолютната истина. Когато живеете в светлината, абсолютната истина ви подкрепя. Например абсолютна истина е, че любовта е вечна, че животът е безкрайно изобилен и че животът трябва да се изживява без борба. Когато сте слети с истинския си аз, абсолютната истина е кой сте вие.

Но вашият социален аз се занимава с относителни истини. Относителната истина причинява повече проблеми, отколкото разрешава – поради това трябва да използвате правилната тактика, приложима към тази част от вашата история. Относителната истина се определя от ситуацията, в която попадате. Един родител, който мъмри дете за лошо поведение, не е в същото положение като възрастен, мъмрещ друг възрастен. В първия случай родителското ръководство учи истински как да се различава доброто от злото. Във втория мъмренето е оскърбление, защото един възрастен няма право да налага моралните си ценности на друг.

Относителната истина не е нито стабилна, нито надеждна. Тя е постоянно отворена към разногласията. Сигурността, че вие сте правият, а другият греши, създава безкрайна враждебност в уличните задръствания, в религията, в политиката и в семейния живот. И все пак всеки човек оправдава участието си във враждебните действия с чувството, че истината е на негова страна. За надграждане на вашата история в тази област Царската Йога предоставя една съществена тактика за увеличаване на социалната интелигентност.

ПРАКТИКИТЕ НА ИСТИНАТА

Изоставете увереността, че винаги сте прав.

Допуснете възможността всеки да има своя истина.

Придържайте се към своята истина в мълчание. Не прибързвайте да я разпространявате.

Не изкарвайте другите неправи.

Осъзнайте, че вашата истина съществува, за да привнесе светлина във вашия живот и в живота на тези около вас.

Не използвайте думите „аз само казвам истината“ за прикриване на обвинения, критика и раздори.

Когато вашата истина е съвместима със светлината, тя няма да ви създава проблеми. Когато вашата истина прикрива желанието да ранявате, да критикувате и да обвинявате другите, вие дори не практикувате относителна истина – вие лъжете себе си.

Упражнение

Прегледайте списъка с практики за изживяване на вашата истина. Погледнете честно доколко добре следвате тези практики. Първата стъпка, както отбелязахме по-рано, е да направите пауза и да се възпрете да последвате подтик, който би влошил положението. Втората стъпка е да поразмишлявате след това дали вашата реакция е помогнала в ситуацията.

Представете си например, че разговаряте с приятел или член на семейството, с чиито убеждения сте силно несъгласни. Най-чувствителните теми като че са познатите – религията, политиката и парите. Усещате подтик да вкарате този човек в пътя и действате въз основа на увереността, че знаете истината. Тази увереност е сигурен признак, че използвате една относителна истина за погрешни цели. Няма възможност да вкарате другия в пътя. Вместо това ще породите съпротива и враждебност. Нивото на стреса и за двама ви ще се покачи.

Как да разберете, че резултатът ще са тези негативни реакции? Социалната интелигентност ви го казва. Да цапардосате някого по главата със своята истина е идеален пример за това как отново и отново вършите нещо, което, първо на първо, никога не е сполучвало. Като се въздържите, вие избирате една по-висша истина, а по-висшата истина е, че привнасянето на светлина във всяка ситуация започва с това да не се сгъстява мракът.

СРЯДА

ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ

Започнете с мълчаливо повторение

на днешната тема:

Прегръщам моята цялостност.

Прегръщам моята цялостност.

Третата яма се отнася до безкористните действия – без завист, ревност, алчност или ламтеж. Онова, което затруднява следването на това напътствие, е, че ние постоянно сравняваме нашите истории с чуждите. Богатите, могъщите и надарените като че съществуват, за да подхранват завистта, и когато сме ръководени от катеренето по социалната стълбица и от амбициите, тези мотиви обикновено идват от желанието да не ни възприемат сякаш сме по-долу от другите или да не останем по-назад. В резултат е по-лесно да се поддадем на мисълта „Аз искам твоята история вместо моята“, отколкото да надградим собствената си история.

Царската Йога учи, че историите са само временни фази. Нещата, за които завиждате и копнеете, не са ценностите на истинския аз. Вие може да изберете да завиждате на богатите и прочутите и това да ви осигури мотив да се борите със зъби и нокти в надпреварата за своя шанс да се домогнете до златния пръстен. Но в своето яростно съсредоточаване и решителност вие ще изгубите от поглед живота в неговата цялост.

Докато ние използваме думата „цялостност“ за всичко – от натуралните храни до холистичната медицина, Йога има уникален възглед за нея. Йогийският възглед е, че вие вече сте цялостни, но не го осъзнавате. Вместо да се стремите към преодоляване на вътрешната си борба, заедно с убежденията ви и онова, на което са ви учили цял живот, Царската Йога препоръчва само едно – и то е да бъдете себе си, защото никое друго поведение няма да ви открие пътя към осъзнаването на истинския ви аз.

Практиките на яма са като изпитателен полигон, за да определите дали възгледът на Йога за цялостност буквално върши работа. Чрез практикуването на третата яма вие се разделяте със завистта, алчността и ламтежа, като просто бъдете себе си, и изоставяте навиците, които ви пречат да узнаете кой сте всъщност.

ПРАКТИКИТЕ КАК ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ

Престанете да се сравнявате с другите.

Недейте да зависите от зачитането на другите.

Оставете настрана критиката и осъждането на другите.

Преодолейте самоосъждането.

Приемете кой сте и ценете онова, което имате да предложите.

Давайте на всички пространство да бъдат себе си.

Приемете, че всички хора са цялостни по своята същност.

Ключът към тези практики е да живеете, без да се сравнявате с никого друг. В класическата Йога смисълът на тази яма е конкретно да не завиждате и да не ламтите. Разширил съм темата с оглед на съвременния живот, в който масмедиите ни заливат с причини да се чувстваме неадекватни, защото не сме толкова богати, красиви, умни или талантливи, колкото някой друг, и поради това чувстваме нужда да придобиваме все повече и повече от нещата, които ни липсват. Безкрайното консуматорство ни предлага заместители на приемането на своята същност. Копнежът за следващия айфон, за по-голям джип, за повече премиум канали на вашия умен телевизор и за всички останали лъскави материални предмети около нас е кух сурогат на истинския аз.

Царската Йога не ви казва да погледнете сегашния си живот и да го наречете съвършен – смисълът на яма е надграждането на вашата история. Подхождайте към живота си с нагласата „Аз съм самодостатъчен“, вместо с нагласа на неувереност и недостиг. Социалната интелигентност ни казва, че подобна отрицателна начална точка няма да ни донесе по-добър живот, тя само ще направи сегашния ни живот по-неудовлетворителен.

Упражнение

Не можете да бъдете себе си, ако постоянно бивате разсейвани. Смисълът на днешното упражнение е да осъзнаете по-добре онези случаи, когато сте стресирани, тревожни, смазани, объркани или разсейвани по какъвто и да било начин. В момента, в който забелязвате, че изпитвате някое от тези чувства, намерете един миг, за да останете сами на тихо място.

Вдишайте дълбоко няколко пъти, затворете очи и съсредоточете вниманието си в областта на сърцето. Следете спокойно дишането си, докато вдишвате и издишвате. Не се опитвайте да контролирате или да потискате никакви възникващи мисли. Не се опитвайте да променяте нищо. Просто се отпуснете в момента – такъв, какъвто ви се поднася, защото това е основата на живота в цялостност.

Тази проста практика за самоцентриране ще се появява отново и отново по време на нашето пътешествие. Без значение върху кой клон на Йога сте се съсредоточили, от решителна важност е преживяването да бъде леко и естествено. Няма по-естествено и по-леко нещо от това да бъдеш себе си. Вашето усещане за своя аз е ваш спътник цял живот и ще ви донесе огромни награди, когато започнете да осъзнавате, че онзи аз, който усещате, е истинският аз.

ЧЕТВЪРТЪК

СТОЙНОСТТА НА НЕВИННОСТТА

Започнете с мълчаливо повторение

на днешната тема:

Към всеки ден се отнасям като към нов свят.

Към всеки ден се отнасям като към нов свят.

Четвъртата яма се отнася до излъчването на присъствие на чистота и невинност.

Контрастът със съвременния живот надали би могъл да бъде по-крещящ. С неумолимия напредък на времето от мига на нашето раждане невинността остава зад гърба ни. Нашият опит ни учи какви са рисковете и пречките в живота, ние автоматично преставаме да се доверяваме и започваме също така автоматично да изпитваме недоверие. Повечето хора биха се съгласили с тази кратка скица, но Царската Йога ни оттласква назад. Реалността е вечна и нещата, които губим, като невинността и доверието, не бива да се губят. Те изчезват от живота ни, защото се хващаме на една схема, с която всички са съгласни – схемата, която идеализира младостта и се ужасява от опустошенията на времето.

Точно сега вие можете да спрете да вярвате в илюзията, че животът ви се управлява от часовника и календара. Светлината присъства винаги; всеки ден е ново начало, а невинността винаги може да се прероди. Приемете тези принципи и поведението ви бързо ще ги последва.

Приложима към социалния ви аз, както всички ями и невинността включва набор от практики.

ПРАКТИКИТЕ НА НЕВИННОСТТА

Не прилагайте стари очаквания към нови ситуации.

Не се страхувайте от настоящето заради лоши преживявания в миналото си.

Практикувайте доверие, включително способността да се доверите на себе си.

Бъдете открити към другите по подразбиране, вместо да сте настроени отбранително или подозрително към тях.

Настройвайте се към настроението на хората около вас. Не им налагайте собственото си настроение.

Вместо да се опитвате да контролирате другите и събитията на деня, дайте им пространство да се разгърнат така, както те желаят.

Както е и с другите ями, тези принципи се основават върху социалната интелигентност. Вие не целите да промените вътрешните си убеждения и навици. Ето защо е приложима думата „тактика“. И все пак ямите притежават по-дълбоки равнища и едно от тях е правилното използване на енергията. Връзката с невинността не е очевидна, затова нека обясня.

Царската Йога учи, че вие контролирате енергията, която изразходвате през деня, и колкото повече се усъвършенствате в овладяването ѝ, толкова повече енергия ви се предоставя. Това важи за всеки вид енергия – физическа, ментална и емоционална. Добър пример е енергията на любовта. Влюбването е дезорганизирано състояние, известно като „увлечение“. Когато сте увлечени по някого, нищо друго няма значение, освен възлюбения, и всичките ви енергии са насочени към възлюбения, включително и сексуалната енергия. Когато сте завладени от увлечение, другите аспекти от ежедневието биват пренебрегвани. В противоположния край на спектъра е съществуванието без любов. Нищо от радостта и жизнеността на любовта не присъства – другите аспекти на живота получават цялото ви внимание.

И все пак има един етап на зрялата обич, когато присъства постоянен приток както на любов, така и на сексуална енергия. Двама души споделят удовлетворението и доверието, които носи зрялата обич, и тяхната любов се развива до по-дълбоки нива на загриженост и признателност. Връзката с невинността се осъществява, защото всеки от двамата е открит към другия и не трупа стари негодувания, обиди, разногласия и чувството за „все същото старо, все същото старо“.

Невинността е същото като да нямаш дневен ред. И без да се влюбите, вие можете да се отнасяте към всекиго в живота си с откритост и признателност. Това е белег на социална интелигентност, защото използвате своята физическа, ментална и емоционална енергия, без да се изтощавате, от една страна, и без да ви управлява инерцията, от друга. В класическата Йога четвъртата яма бива свързана със сексуалното целомъдрие, но за съвременните хора истинският проблем не е сексуалната невинност и чистота, а правилното използване на всеки вид енергия.

Упражнение

Направете списък с хора и ситуации, за които и в които пропилявате енергията си или я използвате неефикасно. Издайническите признаци са, че усилията ви не водят доникъде, чувствате се изтощени, фрустрацията присъства винаги и вие се стараете прекалено, но безрезултатно. Почти винаги има и натрупване на ниски очаквания и спомен за неуспех и смут в миналото.

Списъкът ви може да включва член на семейството, който никога не изпълнява домашните си задължения, дете, за което постоянно се тревожите, или колега, който непрестанно настоява да му отделяте време заради баналности.

А сега погледнете човека или ситуацията от гледна точка на вашата енергия и това как я изразходвате. Използвайте категориите физическа, ментална и емоционална енергия. Може би ваш приятел системно закъснява например и това нехайно поведение много ви дразни. Всеки път, когато то се повтаря, това един вид ви изключва, чувствате се изчерпани и съжалявате, че сте уговорили срещата.

Но е важно да разберете, че вашата енергия не бива изчерпана или експлоатирана от някого друг. Тя бива изчерпана и експлоатирана от самия вас.

Реакцията ви е престанала да бъде открита и вие, колкото и мълчаливо да го правите, се стремите към програмата си за дълготърпение, която допълва програмата за нехайство на вашия приятел. Винаги съществува по-добър начин да се справите със собствената си енергия така, че това да не включва никаква програма. Прегледайте изброените практики за четвъртата яма и направете първата крачка, като приложите поне една от тях. Измервайте успеха си с подобрението на собственото си енергийно равнище – това е целта на яма.

 

ПЕТЪК

РАДОСТТА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО

Започнете с мълчаливото повторение

на днешната тема:

Нямам нужда да се привързвам и да се вкопчвам.

Нямам нужда да се привързвам и да се вкопчвам.

Петата яма се отнася до автономността на действията, без да се вкопчвате и без да създавате зависимост у другите. Непривързаността е синоним на освобождението. Всеки е преживявал освобождаването най-накрая, след като борбата да се придържате към нещо се е изчерпала. Мигът на освобождаването ви носи въздишка на облекчение. Едно бреме е паднало от гърба ви и вие сте свободни да продължите напред. Това преживяване е толкова удовлетворително, че се питате защо хората правят точно обратното и се вкопчват в обиди, ядове, лоши връзки, саморазрушителни навици и така нататък. Царската Йога посвещава последната яма на непривързаността, защото неспособността да се освобождаваме съществува от векове и има много пипала.

Вашият социален аз е обучен да приема програмата на егото, която може да бъде формулирана просто като „повече за мен“. Ние се вкопчваме, привързваме се и не пускаме като рефлекс, и по подразбиране целим да получим повече пари, повече любов, повече приятни преживявания, за да отпъдим заплахата от загуба. Казано психологически, резултатът от вкопчването, възникнало в една връзка, е взаимната зависимост. Двама души се вкопчват един в друг, макар и онова, което егото иска – любов, сексуално удовлетворение, сигурност и уважение, – вече да не се предоставя. Навикът на вкопчването е надвил, без нищо позитивно в замяна. „Но поне останахме заедно“ е рационалната обосновка на взаимнозависимите връзки.

Целта на Царската Йога е да наруши навика за вкопчване, независимо дали в ранните, или в късните стадии. Социалната интелигентност учи, че когато разполагате със собствено пространство и давате пространство на другите, полза има за всички. Практиките на невкопчването възникват от осъзнаването на това.

ПРАКТИКИТЕ НА НЕВКОПЧВАНЕТО

Поискайте от другите нужното ви пространство. Давайте на другите същото пространство, преди да им се наложи да го поискат.

Не насърчавайте някого да се вкопчва във вас от съжаление или поради чувство за превъзходство.

Практикувайте автономност и независимост.

Поемете отговорност за живота си и намирайте решения самостоятелно.

Избягайте връзки, в които единият доминира над другия.

Изоставете нуждата да контролирате.

Не се вкопчвайте в пари и вещи. Избирайте щедростта винаги, когато можете.

Ако прилагате тези практики в ежедневието, започва да се осъществява промяна. Улавяте се, че се вкопчвате по начини, които не са продуктивни, а най-често са и саморазрушителни. Почти е невъзможно да следвате програмата на егото „повече за мен“, без същевременно да не се вкопчвате в придобивките си, независимо дали това са пари и вещи, или статут и семейство.

Връзките оформят лакмусовия тест. Социалната интелигентност е реалистична. Тя признава, че у повечето хора има силна жилка на зависимост. Те охотно склоняват да бъдат водени от по-силна и по-доминантна личност. Чувстват се твърде слаби или несигурни, за да практикуват автономност. Изправени срещу тази реалност, смисълът на много връзки е да намерят „липсващата част“. Двама души намират взаимна подкрепа, защото всеки предоставя на другия онова, което му липсва.

Връзките от типа „липсващата част“ може би се срещат най-често и могат да вдъхнат чувство на сигурност и принадлежност. Клопката е илюзията за цялостност. Двама души, които не са цялостни, не образуват едно цяло – а целта на Йога е цялостността. И все пак е възможно с любяща подкрепа двама души да се насърчават взаимно да се развиват и да осъществят онази цялост, която откриваме в истинския аз.

Упражнение

Изкушението да се вкопчим в някого друг е силно, когато самите ние не се чувстваме цялостни. Погледнете своя съпруг/съпруга или партньор (ако сте необвързани, изберете най-близкия си приятел или член на семейството) и избройте в какви отношения го смятате за по-добър от вас. Дали този човек е по-умен, по-креативен, по-популярен или печели повече? Дали изглежда по-уверен в себе си от вас, или като че успява повече да се разбира с другите?

Вашият списък ви показва къде у вас има липсваща част, пробойна във вашата самооценка. А сега се сетете за начини, по които сами да запълните тези пробойни. Започнете с това да не се вкопчвате в другия. Несъмнено е хубаво да се възхищавате от брачния си партньор или от приятеля си заради положителните им качества. Но вие не сте сюнгер, който може да попие тези качества. Единственият начин е да се сдобиете с тях сами.

Във всяка връзка вие търсите взаимно уважение – първо от брачния си партньор или от приятеля си, но също и от другите, които се изкушават да мислят „Той е умен и за двама ни“ или „Тя има повече от достатъчно пари за двама души“. Неравенството – в парите, в успеха в работата и в общественото положение – дестабилизира взаимовръзката. Помислете си как можете да намерите нещо ценно, с което да дадете своя принос – то трябва да е нещо, което ви кара да се чувствате по-самодостатъчни и по-ценни.

Дори не е нужно да установявате баланс чрез конкуренция – тази тактика рядко сполучва. Нека партньорът или приятелят ви се радва на качествата, специални за него, като същевременно развива у вас качествата, които правят специални вас. Най-важните ценности са любовта, съчувствието, способността за творчество, служението, радостта, интелигентността, личностното развитие и самоосъзнатостта. Всички те принадлежат на истинския ви аз и когато се стремите към тези ценности като социален аз, вие установявате по-тясна връзка с истинския си аз, който е вашият източник.

ПРОУЧВАНИЯ ЗА НАПРЕДНАЛИ

Ако искате да се задълбочите повече в класическата Йога, съществуват много източници на информация за яма, като започнем с цялата безплатна информация в интернет. Търсете по санскритските наименования на ямите, дадени по-долу с техния традиционен превод.

Ахимса – Ненасилие

Сатя – Истинност

Астея – Да не ламтиш за чуждото

Брахмачария – Сексуално въздържание

Апариграха – Непривързаност, невкопчване