Към Bard.bg
Квантово тяло (Дийпак Чопра)

Квантово тяло

Дийпак Чопра
Откъс

Предговор

от Дийпак Чопра

Тази книга е посветена на най-изненадващия обрат в живота ми, който се случи преди повече от трийсет години. Имах частна практика в Бостън и работният ми ден беше толкова трескав, че ме докарваше до пълно изтощение. Започнах да медитирам, за да облекча постоянното изтощение, което ми причиняваше животът, който водех. Това проработи, но имаше неочакван страничен ефект. Станах писател. Без никакъв опит, но с много ентусиазъм се радвах на скромен успех, когато изведнъж ми хрумна идея, която промени живота ми.

Изникна в съзнанието ми като визуален образ, който показваше човешкото тяло, преливащо от светлина и енергия. Това не беше сериозна медицинска визия. На някакво ниво обаче имаше смисъл и след известно вътрешно търсене направих пробив. Това, което виждах, беше квантовомеханичното тяло. Имах силна склонност към науката и знаех, че всеки физически обект има своя източник в квантовото поле. Това включваше и човешкото тяло. Зад привидността на кръвта, която тече във вените ни, еластичността на кожата и мистериозната електрическа буря, разтърсваща тишината на мозъка, ние сме квантови творения. Нашата същност започва като вълнички в квантовото поле – факт, който е неизбежен.

Това откритие ми се стори вълнуващо и тъй като имах друга склонност – към нестандартно мислене, перспективите за прекрачване на квантовия хоризонт ме очароваха. Никой от колегите ми лекари нямаше да ме подкрепи. Все пак се връщаме към времето, когато дори връзката между ума и тялото се смяташе за съмнителна. Терминът не се изучаваше в медицинските училища, където дори медицинските ползи от медитацията се смятаха за маргинална тема.

Продуктът на моето странно по всички медицински стандарти мислене беше книгата „Квантово лечение“, която за пръв път ме постави под светлината на прожекторите. Книгата беше успешна, а с успеха дойде и смесица от положителни и отрицателни резултати. За повечето традиционни лекари моята авантюра в областта на медицината ум-тяло беше или смущаваща, или самонадеяна, или професионално самоубийствена. Насърчение получих от медитаторската и духовната общност, както и от областта на алтернативната медицина, която все още се бореше за признание.

Тяхната борба се превърна в моя. Трийсет и седем години по-късно маргиналното се премести в центъра. Медитацията, връзката между ума и тялото и алтернативната медицина (която се превърна в интегративна или допълваща медицина) вече не ни карат да повдигаме вежди. Нови изследвания преобръщат дългогодишни общоприети медицински възгледи, а бъдещите хоризонти обещават да бъдат благоприятни.

Въпреки това изглеждаше така, сякаш е подходящ момент да отхапем от ябълката за втори път. Квантовият свят е чужд и странен. Връзката му с човешкото тяло озадачава хората. Би било почти невъзможно да се намери човек, който да е достатъчно квалифициран да пише за медицината и квантовата реалност. Но за голям късмет намерих двама учени с точно такава квалификация. Доктор Джак Тушински е професор по физика, а доктор Брайън Фертиг е ендокринолог и преподавател в медицинско училище. Заедно те разполагат с богати познания в една нова и вълнуваща област – квантовата биология. Техните изследователски статии откриват нови хоризонти, като по този начин поставят основите на науката, която потвърждава реалността на квантовото тяло.

Колкото и често да се използва изразът „иновативен“, в квантовата биология той има революционни последици, тъй като доскоро китайска стена отделяше квантовата област от значително по-голямата система на клетките и живите същества, които биологията изучава. Сближаването на двата свята по своеобразен начин ме очарова. Тази книга ви поставя в челните редици на една революция, която обещава да промени всичко, което знаем за човешкото тяло.

Преди трийсет години знаех, че квантовото лечение е само началото на историята. Беше необходимо цялото това време, за да се осветят много открития, които в началото само се загатваха, докато медицинската наука, физиката и биологията не успеят да наваксат изпуснатото. В „Квантово тяло“ тези нови знания парят, сякаш току-що са излезли от печатницата, въпреки че науката действа предпазливо, когато става дума за нови открития. Квантовото тяло е новородено, но аз и моите иновативни съавтори сме сигурни, че то ще се превърне в неизменна част от научните търсения.

 

 

ПРЕГЛЕД

Запознайте се

с вашето квантово тяло

 

 

Каквото е човешкото тяло,

такова е и космическото.

Каквото е човешкото съзнание,

такова е и космическото.

Древен Упанишад

 

Тялото ви не е това, за което го мислите. Или по-точно, реалното ви тяло не е това, за което го мислите. Това е така, защото реалното ви тяло не може да се види в огледалото. То не се разболява и не остарява. То не се побира в опаковката от плът и кости, която заема няколко кубични фута във времето и пространството. В учебниците по медицина се говори много малко за реалното ви тяло, а когато студентите по медицина изучават анатомия, като правят дисекции на физическото тяло, те никога не докосват реалното ви тяло, още по-малко пък надничат в него със скалпелите си.

Реалното ви тяло е квантово творение. То възниква от същото квантово поле, което е създало Вселената, но във вашия случай актът на създаване е постоянен и нов всяка секунда. Генезисът ви е тук и сега. Това не е новина за вашите клетки. Тяхната връзка с квантовата област е неоспорима. Всяка ваша мисъл изисква от мозъчните ви клетки да обменят електрически сигнали, а електричеството е квантово, тъй като е част от електромагнитното поле. Вие сте квантово творение, дори и да не го осъзнавате, защото всяка клетка, не само мозъчните, излъчва самогенериращо се електрическо поле. Ако това поле помръкне, клетката е умряла.

Освен тези основни факти, електрическото поле на тялото ви, понякога наричано биополе, ви свързва с някои богати и непознати възможности. Електрическите импулси в мозъка ви не са случайни. В мозъка ви не се вихри трескава буря от микроскопични мълнии, а протича организиран процес. По някакъв начин електрическите импулси в мозъка знаят какво правят. Когато искате в съзнанието ви да се зароди мисъл, в главата ви се появяват думи – не чувате статично електричество или бял шум, който биха генерирали случайните честоти. За да се доближите до загадката, която се крие зад този процес, си представете, че живеете в къща, в която електричеството тече по електрическата инсталация и решава да управлява всичките ви уреди, както си поиска.

Това е невъзможно, когато става дума за електричество в домакинството, но докато четете това изречение, думите означават нещо, защото биополето трепти със смислена активност. Сега разширете картината. Не само отделни клетки или струпвания от клетки, дори не цели органи като сърцето и мозъка, а цялото ви тяло се поддържа от смислена активност. Всяка клетка знае какво трябва да прави. Дори се изказва предположението, че биополето всъщност е електром, съвкупност като вашия геном. Вашият геном е енциклопедия на знанията, съдържащи се във всички 20 000 до 25 000 гена в човешкото тяло. Генетиците непрекъснато се задълбочават в информацията, закодирана в човешката ДНК, но би било невъзможно да подходят по същия начин към вашия електром. Гените могат да се разглеждат под микроскоп. Електрическите импулси са невидими пулсации или колебания в биополето. Гените са стабилни – тези, с които сте родени, остават фиксирани за цял живот, но електрическите импулси са в постоянно движение. Няма и две секунди от досегашния ви живот, които да съдържат една и съща карта на активността във вашия електром.

Този кратък очерк показва, че притежавате квантово тяло, което вече съществува в едно измерение. На квантово ниво се случва много повече от електрическите сигнали. Квантовата реалност има психологическо измерение, което трябва да бъде изследвано, и духовно измерение, което буди удивление и носи прозрение относно човешкото състояние. Тези измерения са прекрасни, но ще трябва да почакат. Засега трябва да разберем основната същност на квантовото тяло. Илюстрацията по-долу показва в най-общи черти структурата, за която говорим, при която физическата реалност съществува над линията, а квантовата реалност – под нея.

Ако използваме общоприетите научни термини, физикът би нарекъл света над линията макроскопичен свят, т.е. свят на обектите, по-големи от атом. Квантовият свят е на границата на това да бъде физически, но е много, много по-малък от макроскопичния свят. Мащабът е почти невъобразимо малък.

Във всекидневния свят физическото ви тяло има определена форма, докато квантовото ви тяло е размито – то се слива с квантовото поле, което е безкрайно във всички посоки. На най-фино ниво всички физически обекти, включително вашето тяло, се разтварят в мъгла от енергийни облаци. На още по-фино ниво тези облаци губят напълно своите очертания, стават безформени и изчезват като невидими вълни в квантовото поле.

Освен това изчезване, удивителното е, че ежедневната реалност се контролира от квантовото ниво. Физическото ви тяло е като листата и клонките на растение, вкоренено в земята. Ако поливате листата и клонките, без да обръщате внимание на корените, растението ще умре. Аналогията е валидна и за тялото, което дължи съществуването си на прилива на енергия от квантовия свят.

Не се плашете от техническата дума квант и нейното приложение в съвременната физика. Достатъчно е да знаете едно: вашият истински източник – произходът на това, което сте – съществува на най-финото ниво на природата, което е квантовото поле. Фактът, че заемате време и пространство, е квантово събитие. Както и съществуването на материята и енергията на вашата физическа структура.

През целия си живот сте навигирали квантовото поле и това пътуване е изключително важно. Тялото, което виждате в огледалото, не може да съществува извън квантовото поле, както и вашите мисли, чувства и усещания. Ако искате да разрешите най-тревожните въпроси, свързани с наличието на човешко тяло, особено болестите и стареенето, отговорите се крият единствено в източника. Същото важи и за душевните и психологическите проблеми – от тревожността и депресията до болестта на алцхаймер. Причината, поради която тези загадки остават неразрешени, се дължи на ограничения ни поглед. Не сме успели да погледнем отвъд плътта и кръвта към техния произход.

Ако разширите погледа си, ще откриете нови истини. Ето първата и най-важната от тях: нищо не може да ви се случи, за добро или лошо, докато не се случи на квантово ниво. Една пулсация в квантовото поле определя дали ще почувствате удоволствие, или болка, дали ще се влюбите, дали ще изпитате враждебност, дали ще стигнете до някакво „аха“ изживяване, или ще ви занимават все същите обичайни мисли. Раковата клетка става злокачествена поради деформация на нейната генетична активност, което се случва като квантово събитие преди каквато и да е физическа проява на болестта.

Разширеният поглед разкрива втора истина от най-интимен вид: вашето благосъстояние или липсата на такова зависи изцяло от квантовото поле. Това звучи като всеобхватно обобщение. Ако се чувствате жизнени и енергични, можете да си го обясните по различни начини: имате добро самочувствие; тялото ви е здраво и в добра форма; взаимоотношенията ви са изградени на базата на любов и сигурност. Финансите, успехът в работата и дори времето имат своя принос. Но тези отделни елементи идват от един и същ източник – квантовото поле. А квантовото тяло е вашата част от полето, частта, която наричате „аз“ в съвкупността от тяло, ум и дух.

Ние предлагаме революционна перспектива и на следващите страници ще обясним какво всъщност представлява квантовото тяло и как можем да го превърнем в ежедневна реалност. Но необходимостта от нов модел на човешкото тяло е спешна. Съществуващият модел се е сблъскал с много неразрешени загадки. Дори и да оставим настрана продължаващата борба с болестите и стареенето, простата механика на тялото е напълно необяснима. Да обърнем внимание на някои основни факти.

В този момент физическото ви тяло е като моментна снимка, която съществува само за миг – преди всичко, което сте, да продължи нататък, изоставяйки снимката като захвърлен образ. Този Аз, който виждате на селфито, вече не съществува. Във всяка клетка са се променили хиляди процеси за времето, което ви е отнело да прочетете това изречение. В същия момент мозъкът ви е задействал непредсказуеми модели, вплетени в неговите квадрилион връзки. Милиарди молекули кислород са навлезли в кръвообращението ви, а милиарди молекули въглероден диоксид са го напуснали. Самият факт, че на ден губите 20 милиона кожни клетки, показва преходния характер на живота.

Сегашният модел на човешкото тяло е претоварен от тази зашеметяваща сложност. На всяко ниво – физическо, умствено, емоционално и отвъд тях – непрестанно протича някаква промяна и 99,999 % от тази промяна се случва автоматично. Или се облагодетелствате от промяната, или понасяте вреди от нея.

Това е основният проблем на човешкото благосъстояние. Толкова много неща се случват автоматично, че опитите да насочите нещата в положителна посока изглеждат невъзможни, все едно се опитвате да уловите водата от дъждовна буря капка по капка. Въпреки всички медицински постижения, свързани с човешкия геном, благотворните процедури остават заклещени в стария модел. Благосъстоянието през целия живот се сблъсква със сериозни пречки, включително следните:

Колкото и добра да е диетата ви, нямате контрол върху това какво се случва с храната, след като попадне в храносмилателната ви система.

Колкото и позитивни да са мислите ви, нямате контрол върху това как мислите ви взаимодействат със спомените, складирани през целия ви живот, които са реликви от миналите ви мисли.

Колкото и съвършено да разбирате човешкия мозък, не можете да предвидите следващото си желание, копнеж, страх, прозрение или спомен. След като възникне някой от тези импулси, той изчезва светкавично бързо, преди да се появи следващият.

Това е бегла скица на причините, поради които нашето виждане за благосъстоянието трябва да се промени. Помислете за всичко останало, което според съвременната медицина не можете да контролирате – имунния ви отговор, активността на гените ви, способността на клетките да изчистват токсините, изобилието от микроорганизми в храносмилателната ви система. Всяка от тези области съдържа множество загадки, но истинската загадка е как изобщо успявате да съществувате като функциониращо човешко същество.

Това е загадката, която тази книга се опитва да разреши. Същността на това, което сте, тези 99,999 % извън вашия съзнателен контрол са напълно под контрол – от квантовото ниво. Вашето квантово тяло държи общите превключватели за всяка функция вътре във вас. Тук е мястото, където можете да откриете истинската си същност. Вашата истинска същност обхваща тялото и ума като цяло. Тя няма фиксирано местоположение – в мозъка не съществува конкретна област, която да създава аза. За да бъдете наистина себе си, е необходимо целият поток на живота да преминава през вас.

Тъй като квантовото поле е безкрайно, безкрайно е и вашето квантово тяло. Това изглежда невъобразимо, ако се идентифицирате единствено с физическото си тяло и неговите многобройни ограничения. Но истината се разкрива, ако насочите вниманието си върху информацията. Всичко, което съществува, може да бъде сведено до информация, подобно на цифровите нули и единици, вградени в операционната система на компютъра. Кръвообращението ви пренася милиарди частици информация до всяка клетка, което е впечатляващо, но все пак не е безкрайно.

С имунната система се доближаваме до безкрайността. Когато бяла клетка се натъкне на нахлуващи бактерии или вируси, това, което се случва всъщност, е, че информация се сблъсква с информация. Ако бялата клетка открие, че генетичната информация на нашественика съвпада с позната заплаха, нашественикът се унищожава. Имунната система съхранява знанията за това кой е приятел или враг, като се връща назад чак до предците ви и дори по-рано – до появата на хоминидите и на бозайниците. Що се отнася до информацията, една-единствена клетка невидимо капсулира всяка имунна реакция в продължение на милиони години.

Информацията е невидима, но подобно на материята и енергията тя не може да бъде унищожена, а само изкривена. Ако страдате от пролетни алергии или сенна хрема, имунната ви система неправилно разчита напълно безобиден цветен прашец. „Аз съм безвреден“ се разчита като „Аз съм опасност“ и въз основа на погрешното послание алергичната реакция се активира. Множество защитни механизми (най-вече хистаминовият отговор, който предизвиква хрема, зачервени очи, конгестия и ниска енергия) ви карат да страдате. Фактът, че тези физически симптоми се основават на невидима информация, е реалността. Но къде са се объркали нещата?

Можем да отговорим на този въпрос, като знаем само едно нещо: информацията е съвършена на квантово ниво. Преди да попадне в тялото ви, частицата прах или цветен прашец е купчина химикали, в които е кодирана информация, която сама по себе си не е вредна, както не са вредни водородът и кислородът в една капка вода.

Безвредната информация се обърква някъде по следния път:

Квантово тяло ? Физическо тяло

Въпросителният знак означава дълбока загадка. По някакъв начин, някъде, информацията, която започва напълно безобидно, тръгва в погрешна посока. Защо? Поради провал на интелигентността и събирането на информация. Причината, поради която имунната система често е наричана „плаващ мозък“, е, че всяка бяла клетка съдържа огромна интелигентност. Тя знае какво да прави. Така че, ако допусне грешка – например ако ви накара да кихате цял ден, защото имате сенна хрема, или накара дете, алергично към фъстъци, да изпадне в анафилактичен шок, който е потенциално фатален – това е провал в интелигентността и събирането на информация. Няма никаква разлика между това имунната клетка да сбърка идентичността на прахова частица и това вие да сбъркате лице в тълпата с някой познат, когато всъщност човекът е напълно непознат.

Вашето квантово тяло е централна точка за всеки процес, който изисква интелигентност, точно както електроцентралата е централна точка за всичко, което изисква електричество. Перспективата електропреносната мрежа да се срине поради техническа повреда или саботаж е много по-страшна от перспективата да изгори тостер или крушка. По същия начин перспективата квантовото ви тяло да допусне грешка и да ви навреди е много по-сериозна от всеки отделен симптом на болест и стареене.

Стигнахме до двата най-важни извода, които са в основата на тази книга.

Благосъстоянието се влошава винаги, когато има провал в интелигентността и събирането на информация.

Благосъстоянието се засилва, когато интелигентността протича естествено.

Когато разгърнем тези две идеи в следващите страници, ще можете да промените коренно благосъстоянието от източника.

За щастие, квантовото ви тяло знае как да се грижи за вас и никога не може да загуби дори частица от интелигентността си. Болестите и стареенето се появяват по-надолу по веригата. Когато някой получи инфаркт или се разболее от рак, е настъпил провал в интелигентността и събирането на информация в една система (сърдечносъдовата система в случай на инфаркт) или само в една клетка (злокачествената клетка, от която се развива ракът). За сравнение това е най-малката част от интелигентността, която поддържа всяка клетка жива.

Сега се изправяте пред вълнуваща перспектива. Вместо да се тревожите за клетки, тъкани, органи и системи, които не са под ваш контрол, можете да живеете от самия източник, където всички контролиращи процеси се осъществяват от вашето квантово тяло. Там цялата информация е съвършена, потокът на интелигентността никога не е погрешен или изкривен, а творческите възможности за бъдещето са безгранични. Животът от вашия източник разкрива, че безкрайността е лична и достъпна.

Животът в тази нова реалност изисква набор от умения, които ние ще ви научим да овладеете. Ние ще заличим въпросителния знак, който не позволява на квантовото тяло да бъде нещо друго освен загадка. По своята същност потокът на информация трябва да бъде непрекъснат. Локалните изкривявания са поправими, но това е възможно само на нивото на решенията, а не на нивото на проблема.

Бъдете сигурни, че всеки аспект на благосъстоянието се контролира от квантовото тяло. Истинската ви същност ви очаква там, пазейки тайни отвъд пределите на въображението.

 

 

 

ПЪРВА ЧАСТ

Благосъстояние

през целия живот

 

 

Как благосъстоянието зацикли?

Всички ние живеем в парадокс, който трябва да бъде разгадан. На нивото на квантовото тяло съществуването е съвършено. Поток от творческа интелигентност организира всичко, без да допуска никакви грешки. Няма стареене, болести или смърт. Квантовото поле пулсира с жизнена енергия, която е неизчерпаема. Парадоксът се появява, когато устремите поглед към всекидневния свят, който е изпълнен с несъвършенства. Стареенето, болестите и смъртта сполетяват всички. Нашата ДНК, която контролира всеки жизнен процес, допуска грешки. Хората живеят с проблеми, за които не могат да намерят творчески или интелигентни решения.

Излизането от този парадокс се изплъзва на хората от хилядолетия, но съзнанието продължава да се развива и с израстването му се появяват частични отговори. Благосъстоянието включва творчески решения в повече от едно измерение на живота.

Физическото здраве е налице, ако сте в състояние да живеете дълъг живот в добро здраве.

Умственото здраве е налице, ако запазите ясното си и остро мислене.

Психологическото здраве е налице, ако сте щастливи, като основен компонент на това е липсата на тревожност и депресия.

Духовното здраве е налице, ако животът ви има по-висша цел и смисъл.

Във всички тези области има специалисти (лекари, психотерапевти, лайф коучове, духовници, свещеници и равини) и никой от тях не е физик. Квантовата революция не е достигнала до сложния въпрос за благосъстоянието. Един физик има право да каже: „Това не е моя работа“, но по-големият проблем е, че връзката между квантовото поле и всекидневния живот не е направена.

В предходната глава осъществихме връзката в интелектуален план. Целта ни беше да се отървем от въпросителния знак в една проста диаграма.

Квантово тяло ? Физическо тяло

Вече знаете, че творческата интелигентност премахва въпросителния знак. Връзката между квантовото тяло и физическото тяло е поток от творческа интелигентност, който поддържа всичко, което съществува. Квантовото тяло не обитава микроскопичен свят, напълно отделен от ежедневието. Квантовото поле лежи в основата на света. Имайки предвид тази голяма идея, трябва да изтрием още един въпросителен знак.

Съвършенство ? Несъвършенство

Ако квантовият свят функционира съвършено на нивото на кварки, електрони, атоми и молекули, какво се е случило, за да се появят несъвършенствата на всекидневното съществуване? Можем да разделим въпроса на основните части на благосъстоянието.

Физическо здраве

Базовата линия за физическото здраве е продължителността на живота. В много дълъг период от време това е било потискаща тема (известен цитат на английския философ Томас Хобс гласи, че животът в естествено състояние е „неприятен, животински и кратък“). Съвременната продължителност на живота значително се е подобрила по отношение на природата. Според Бюрото за преброяване на населението на САЩ през 1960 г. средностатистическият американски мъж е можел да очаква да живее 66,6 години; към 2015 г. този показател е нараснал на 77 години. При жените скокът е от 73,1 години на 81,7 години.

Пандемията от COVID-19 обърна тази тенденция, като намали средната продължителност на живота от 79 на 77 – 78 години, но продължителността на живота, сведена до грубо число, не е кой знае колко полезна. По време на пандемията продължителността на живота в добро здраве на американците – тоест периодът на живот без хронични заболявания или инвалидност – продължава да се увеличава. Към 2019 г. средната продължителност на живота в добро здраве е нараснала до 66 години. И все пак, от друга гледна точка, това е много обезкуражаващо число. То предполага, че преди човек да умре, ще трябва да издържи повече от десетилетие, страдайки от хронично заболяване или инвалидност.

Всъщност продължителността на живота в добро здраве се сблъсква с най-различни препятствия. Най-голямото от тях е разликата между белите, образовани и заможни американци и тези, които нямат същите предимства. После идва съвременната медицина, която, по ирония на съдбата, може да поддържа хронично болните хора живи по-дълго от всякога. Драматичен пример за това е възможността да умрете от инсулт. Между 1975 г. и 2019 г. смъртните случаи от инсулт в Америка драстично намаляват. При жените 88-те смъртни случая от инсулт на 100 000 души са намалели на 31; при мъжете спадът е от 112 на 39.

За съжаление, поддържането на живота ви след инсулт не означава, че здравословното ви състояние се е подобрило. Само 10 % от хората се възстановяват напълно след инсулт (почти винаги след лек инсулт). При подходящо рехабилитационно лечение ще се появят подобрения при повече пациенти, отколкото преди. Около 25 % имат само леки увреждания, а 40 % имат умерени увреждания, които изискват специални грижи, а те могат да бъдат скъпи и трудни както за пациентите, така и за болногледачите.

Твърди се, че продължителността на живота може да достигне до 95 години, а в момента възрастните хора са най-бързо растящият сегмент от населението. Това поражда ужасяващо предчувствие за осакатено и слабоумно население от възрастни хора. Вече много домакинства се грижат за болните от алцхаймер, които нямат къде другаде да отидат. Според едно проучване грижите за болни от деменция намаляват продължителността на живота на болногледачите с от пет до осем години.

Накратко казано, разликата между продължителността на живота и продължителността на живота в добро здраве е огромна. Физическото здраве е попаднало в задънена улица. Вие сте в капана на лотарията на продължителността на живота, която определя по случаен, непредсказуем начин кой ще остарее в добро здраве.

Умствено здраве

Нормалното състояние на умственото здраве е ясен ум, който мисли остро. Това, от което хората се страхуват с напредването на възрастта, са двете големи опасности: загубата на паметта и деменцията. Това е случай, в който страхът изпреварва реалността. След шейсет и пет годишна възраст около 40 % от американците претърпяват някаква загуба на паметта, която обикновено е достатъчно незначителна, за да могат да продължат да водят нормален всекидневен живот. Според по-оптимистични изследвания 80 % от възрастните хора по същество не са претърпели значителна загуба на паметта.

Процентите на деменция намаляват в незначителна степен. Добрата новина е, че те са много по-ниски, отколкото може да се предположи от популярните медии. Световната здравна организация изчислява, че само 5 – 8 % от хората над шейсет и пет годишна възраст живеят с деменция и почти три четвърти от тях са над седемдесет и пет годишна възраст. Американските данни изглеждат по-лоши, но тези цифри вероятно се дължат на по-добри измервания. Около 10 % от американците над шейсет и пет годишна възраст живеят с болестта на алцхаймер.

Психологическо здраве

Схващането, че живеем в смутни времена, не е погрешно. През 2022 г. организацията „Галъп“, която извършва социологически проучвания по цял свят за това колко щастливи са хората, установява, че нещастието, тревожността, неудовлетвореността и психическите проблеми са се засилили повече от всякога. Периодът на локдаун по време на пандемията рязко е увеличил стреса на всички хора. Една от последиците е нарастване на броя на разводите и домашното насилие. Наблюдават се и повече случаи на депресия и тревожност, но повишаването и намаляването на тези цифри е подвеждащо.

Независимо дали става дума за най-добрите или най-лошите времена, депресията и тревожността вече достигат епидемични нива. Лек не съществува и за двете разстройства, особено при хроничните случаи (леките пристъпи на депресия обикновено се подобряват от само себе си). Единственият изход, когато става въпрос за общоприетите терапевтични възможности, е да се предписват лекарства, които облекчават симптомите. Терапията на дивана може да доведе до трайни подобрения, но отнема много време и е твърде скъпа за обикновения човек, така че могат да си я позволят само най-привилегированите. Буквално милиарди долари се хвърлят за един неразрешим проблем само за да му се придаде по-позитивен облик. В случаите на лека до умерена депресия например водещите антидепресанти не постигат кой знае колко по-добри резултати от плацебото.

Психологията е сложна и човек може да подхвърля статистически данни, които не помагат на ситуацията. Почти един на всеки петима възрастни американци живее с психично заболяване, но според други изчисления над два пъти по-голям брой хора имат някакъв психологически проблем и трябва да потърсят помощ. Общността на психотерапевтите твърди, че 75 % от хората, които се подлагат на терапия, извличат някаква полза от това, но едно донякъде прословуто проучване показва, че хората в списъка на чакащите да се срещнат с психиатър се подобряват повече, отколкото когато действително посещават такъв.

Дори базовите стойности за нормално щастие се поставят под дълбоко съмнение. Изследването на човешката психология дълго време следваше медицинския модел, което означава, че фокусът беше върху болестите и начините за тяхното облекчаване. Едва през последните десетилетия се появи полето на позитивната психология, която разглежда въпроса как да се оптимизира щастието. Но все още не съществува консенсус, освен може би онова песимистично примирение, че щастието се постига трудно и дори когато го постигнете, то е временно.

Хората не ги бива в прогнозирането на това, което ще ги направи щастливи в бъдеще. „Само ако имах Х“ е ненадеждно, независимо дали Х е бебе, повече пари, по-добра работа, или перфектната половинка. Дори когато се сдобият с тези обекти на желание, хората не изпитват очаквания прилив на щастие, а понякога изобщо не изпитват щастие. Да бъдеш родител на новородено бебе е едно от най-стресиращите преживявания в живота през първата година. Една трета от печелившите от лотарията в крайна сметка обявяват банкрут, а 70 % се разоряват. Тежестта от спечелването на огромна неочаквана печалба често води до подлежащо на диагностициране състояние, известно като „Синдром на внезапното забогатяване“. Симптомите му включват депресия, параноя, социална изолация, несигурност и шок. В най-лошия случай човек претърпява криза на идентичността. Отговорът на въпроса „Кой съм аз?“ е шок за системата, когато изведнъж се окажете богати.

Накратко – щастието е вековна загадка, която съвременният живот не е разрешил и която съвременният стрес е влошил.